Politikens bogtillæg 22 juni 2018

Ingen syntes, det var forsvarligt. Men taskerne var pakkede

Rejsebøger kan sende dig jorden rundt fra sofaens bløde puder eller hjælpe med praktiske råd, når du står midt i en fremmed ørken. Hjalte Tin guider rundt i rejselitteraturen.

Kort og beretninger fra spændende steder er farlige. De tænder billeder og bliver forbilleder. De inspirerer og instruerer.  De forfører og bortfører. Nicolas Bouvier udtrykker det fint i hans klassiker "Brugen af verden" om en langsom og meget besværlig og aldeles vidunderlig rejse i en elendig lille bil fra Geneve til Kabul iførst i 1950erne:

"Det er når du er mellem ti og tretten år, når du ligger på maven på tæppet og i stilhed fordyber dig i atlasset, at lysten til at forlade alt bliver sået. Når rejsefeberen overlever de første angreb fra den sunde fornuft, begynder du at lede efter gode grunde. Og du finder ingen som holder vand. Sandheden er at du ikke aner hvad du skal kalde det som driver dig. Noget i dig vokser og løsner fortøjningerne, helt til den dag du med usikre skridt for alvor begiver dig på vej. En rejse klarer sig unden motiver. Den bruger ikke lang tid på at bevise at den står på egne ben, at den er selvtilstrækkelig. Du tror at du skal gøre en rejse, men snart er det rejsen som gør - eller tilintetgør - dig." Bogen venter stadig på en dansk oversættelse, men er udkommet i norske Aschehougs fremragende serie for rejseberetninger Spor.

Sommeren 1980 forlod Nina og jeg det liv vi kendte, hårdt angrebet af rejsefeber.  Sydamerika på motorcykel! Emil var fem år - to år til skolefælden klappede, og Ida var blevet et år, stor nok til at sidde foran sin mor på en motorcykel. Ingen syntes det var forsvarligt. Men vi lyttede ikke, taskerne var pakkede. Ved siden af bleer og værktøj fik vi plads til Ted Simons "Jupiter's Travels" om hans rejse jorden rundt på motorcykel. Simon var ungkarl og vi var en familie, men rejsefeberen delte vi og bogen var en skattet rejsekammerat altid parat med inspiration og opmuntring: I er på rette vej. Senere er den fortjent blevet noget af en bibel på linje med Robert Persigs "Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel" fra 1974.

Jeg er aldrig selv blevet grebet af Persigs bog. Derimod har en anden amerikansk zenbuddist skrevet en af de bedste rejseberetninger jeg har læst, Peter Matthiessens "Sneleoparden". I det ydre en spændende historie om to amerikaneres farefulde vandring i 1973 sammen med fire sherpaer og fjorten bærere over 6000 meter høje pas til den mest utilgængelige egn af Nepal, for at studere det sjældne blåfår. I det indre en dyb og storslået pilgrimsfærd til indsigt i selvet. Der er fuldt blus på beretningen, og læseren kan se stråleglansen om det hellige Krystalbjerg og mærke den mugne lugt inde i det mørke, kolde, snavsede og pulterkammeragtige kloster i Shey, hvor en lama sidder i sine pjalter og tavs garver et gedeskind i en blanding af harsk yaksmør og gedehjerne.

Grønland har jeg oplevet i bøgernes indre biograf. Fra Knud Rasmussens "Nye mennesker"  til Kim Leines "Rød mand/sort mand" har der hvilet en skygge over bjerget af danske bøger om Grønland, spørgsmålet om dansk skyld for grønlændernes problemer. Et blik udefra, helt uden aktier i konflikten mellem Grønland og Danmark, lyser op i Tété-Michel Kpomassies "En afrikaner i Grønland". En dejlig menneskelig beretning om de sære, fremmede inuitters reaktion på den endnu mere besynderlige høje, sorte mand fra Togo der pludselig gik i land hos dem, en fortælling hvor Grønland gnistrer klar, iskold, lugtende og leende. Tété-Michel boede hos bygdens fattigste fanger og oplevede armod og et usolidarisk inuitsamfund. Hans åbenhed og ærlighed er kompromisløs. Ikke for at chokere, men fordi han vil have alt med fra elskov til afføring. Hans integritet og mangel på falsk beskedenhed charmerer alle han kommer i kontakt med, ikke mindst læseren - og de grønlandske kvinder!

En af de store rejsende i dansk litteratur er H.C. Andersen. Han frygter det eksotiske og han kan slet ikke få nok af det. Han udmaler sin nervøsitet for alle farer og ubehageligheder ved rejsen og kaster sig derefter med fryd i armene på det fremmede. Et højdepunkt er ”En Digters Bazar” fra 1842, hvor han på halvandet års Europarejse når til Tyrkiet. Andersen begejstredes over den islamiske kultur i Constantinopel med en åbenhed der må vække til beskæmmet eftertanke i dag. Og så kunne han skrive! ”Jeg mødte en halv nøgen sort Dreng, der drev med en Stok to store Strudse foran sig, hver af dem saae ud som en forslidt Kuffert paa Stylter, hvortil der var heftet en blodig Svanehals; det var to hæslige Dyr, men de gjorde Virkning i Maleriet.”

Rejselitteratur er også guider. På H.C.Andersens tid rejste man med Baedekers røde guider: "Ved hver station udstige Fremmede, de komme med deres i Rødt indbundne Reisebog og læse sig til, hvad Mærkeligt de have at see." (Iisjomfruen, 1861) Hundrede år senere stiger vi turister stadig ud i gåsegang med guiden for øjnene for at opsøge de anbefalede autentiske oplevelser. Guider er uundværlige, og på min hylde står stadig det godt brugte eksemplar af Carl Franz: "The People's Guide to Mexico", som vi havde stor glæde af på motorcykelrejsen dengang. En ren hippiebog, men brugbar fordi den var solidt undersøgt og opdateret, præcis som alle gode guidebøger skal være. Se efter udgivelsesåret inden du køber en guidebog.

På en nylig rejse til Hviderusland havde jeg stor nytte, ikke mindst inden afrejsen, af Belarus fra Bradts, en god guideserie. Nina var glad for Turen Går Til's kompakte format på en tur til Jerusalem. Jeg må indrømme at nettet en gang imellem kan noget som bøger ikke kan. Da Nina og jeg for nogle år siden tågede rundt i kulde og mørke et sted syd for Chicago i en elbil der var ved at løbe ud for strøm, var det lykken at vores GPS kunne liste de nærmeste moteller.

Rejselitteratur kan man finde på nettet og dit lokale bibliotek kan skaffe alle de bøger du kan drømme om. Inspiration, råd, stemning og fællesskab får man dog bedst i en dedikeret boghandel. Tranquebar  er et dansk eksempel på en interntional trend med stemningsfulde, specialiserede boghandlere, mødesteder hvor man også kan opleve litteraturen live. Det store, lyse lokale har cafe med god plads til at læse og til de mange arrangementer med forfattere og musik.

Hver boghandel mixer på en personlig måde bøger, kort, ekspeditionsudstyr, kunsthåndværk, cafe og liveoptræden. I København placerer Tranquebar guider, rejseberetinger, skønlitteratur og antikvariske bøger fra samme land på samme hylde. En oplagt ide, fordi en roman fra det land du er på vej til, ofte bedre end en guidebog, kan give dig indsigt i hvordan man tænker og føler hos dem du vil besøge.

Vibeke Hansen, som sammen med Tina Larsen for tolv år siden grundlagde Tranquebar boghandel og har drevet den lige siden, siger at de fire k-er sælger: Katastrofer, kendiser, klassikere og kuriosa. Første, længste og hurtigste: beretninger om rekorder er en fast genre indenfor rejsebøger, men verden er uretfærdig og ofte er det mere spændende at læse om det der går galt. Jon Krakauers "Into thin air" om en af de største katastrofer på Mount Everest er blevet en klassiker.

At være kendt i forvejen kan selvfølgelig hjælpe på salget af en rejseberetning, men det er de gode der er blevet kendt på deres rejsebøger som Troels Kløvedal oplevede med debuten "Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean".

Beryl Markhams "Med natten mod vest" fra 1942 blev som de fleste bøger glemt. Et held fik den genopdaget i 1987 og den taler med en fri kvindes stemme til nutidens læsere der har givet den klassikerstatus. Omvendt med Thor Heyerdahls "Kon-Tiki ekspeditionen": en international succes da den udkom som stadig er et suverænt eventyr, men ikke sælger stort.

Rejselitteraturen lever, alle rejser, der bliver skrevet meget, og der er læsere til det meste. En ny trend i rejselitteraturen ved siden af katastrofer, kendisser og klassikere er kuriosa lækkert serveret, ikke glossy fotobøger, men solidt indbundne i retrostil med korte tekster om overrakende, bizarre og glemte emner. Judith Schalansky: "Atlas over afsidesliggende øer" er allerede ude i 3. oplag på dansk. Det er en gennemført smuk bog med korte opslag om fjerne og eksotiske øer. En anden bog i samme genre er norske Bjørn Berges internationale succes "Lande som forsvandt." En lille appetitlig bog at holde i hånden med kuriøs viden fra historiens store scrapbog, som på en fin måde får antydet ethvert lands forgængelighed: se dem inden det er for sent!

———————————————————————————————————-

Oslo

Nomaden, Uraniensborgveien 4, 0258 Oslo. https://nomaden.no,

stor udstyrsforretning med god rejseboghandel, forfatteraftener

Stockholm

Hedengrens Bokhandel, Stureplan 4, Sturegallerian, 11485 Stockholm. http://hedengrens.se

boghandel med rejsebøger, galleri og forfatteraftener

Helsinki

Akademiska Bokhandeln, Centralgatan 1/Norra Esplanaden 39, 00100 Helsingfors. http://www.akateeminen.com

Nordens største boghandel, stort udvalg af rejselitteratur, forfatteraftener.

Wien

Freytag & Berndt, Wallnerstrasse 3, 1010 Wien. https://www.freytagberndt.com

Alt i kort, guider, søkort, gps og en del rejsebøger

Amsterdam

Pied á Terre, Overtoom 135-137, 1054 HG te Amsterdam, https://www.piedaterre.nl

Nederlands største rejseboghandel, arrangerer foredragsaftener rundt om i Amsterdam og kulturrejser.

Paris

La librairie Ulysse, 26, rue Saint Louis en l'Ile, 75004 Paris, http://www.ulysse.fr

En lille, personlig rejseboghandel skabt af eventyreren Catherine Domain

La Librairie Voyageur, 48, rue Sainte-Anne, 75002 Paris. https://www.voyageursdumonde.fr

Rejsearrangør med boghandel

London

Daunt Books, 83 Marylebone High Street, London W1U 4QW. https://www.dauntbooks.co.uk.

Stort udvalg, 7 filialer, forfatterarrangementer og forlag.

Barcelona

Llibreria Altair, Gran Via, 616, cp 08007, Barcelona. https://www.altair.es

En stor, spændende rejseboghandel med kunsterartikler, galleri, restaurant, mange forfatterarrangementer, rejsebureau for eventyrrejser og udgiver af rejsemagasin.

——————————————————————————————————