HJALTE TINS GODE RÅD OM AT REJSE MED BØRN,

udsendt af Nationalmuseet i forbindelse med udstillingen “Eventyrernes Klub på Natikonalmuseet” efteråret 2018.
Eventyrerens guide til fantastiske rejseoplevelser med børn

Børn er nøglen til gode oplevelser, ikke en hindring, fortæller den erfarne globetrotter Hjalte Tin. Her er 5 råd til vellykkede rejser.

AF RCA

Fortællinger om eventyrlige rejser til fjerne egne fylder Nationalmuseet til Kulturnatten og i Efterårsferien, hvor de berejste medlemmer af Eventyrernes Klub deler ud af deres oplevelser i de fjerneste egne af verden.

Flere af eventyrerne har haft deres børn på eventyret, blandt andre Hjalte Tin, som har rejst på fire kontinenter med sine to børn og sin samleverske, Nina Tin Rasmussen.

pastedGraphicMan får en meget stor oplevelse, som svejser familien sammen og giver et stærkt sammenhold, som man kan trække på, efter man kommer hjem. Efter rejserne kunne vi mærke, at børnene var blevet meget tætte, et meget sammensvejset søskendepar, fortæller Hjalte Tin.

Første gang børnene var med Hjalte og Nina på rejse var Emil 5 år og Ida 1 år. Og på den fjerde og sidste rejse med dem var Emil 17 og Ida 13.

På Kulturnatten på Nationalmuseet fortæller Hjalte Tin om sine mange oplevelser.

Her er hans 5 bedste råd til at få fantastiske oplevelser med børn:


Rejs langsomt

Det allervigtigste råd, synes Hjalte Tin, er at man ikke rejser for hurtigt. Man skal ikke haste for at tilbagelægge mange kilometer og se den ene seværdighed efter den anden.

- Rejsen bliver ikke bedre af, at man krydser et helt kontinent. Man skal derimod tage sig tid til at komme helt ud i krogene - langsomt. Jo langsommere man rejser, jo mere oplever man. Ellers får man kun køresyge børn, der skændes på bagsædet. Der skal være tid til at komme ud af bilen og slå lejr, samle brænde i skoven - alle de ting, der er sjovt for børn. Det gælder både for rejser på en uge og et år. Lufthavne og motorveje er døden for en god oplevelse.

Børn er nøglen til gode oplevelser

Når man rejser med børn er de nøglen til gode oplevelser, ikke en hindring, fortæller Hjalte Tin.
Man kommer for eksempel meget nemt i kontakt med andre, når man rejser med børn.

- De allerfleste elsker børn, og det kan man bruge til at komme i kontakt med andre på sin rejse.
Accepter at man har børn med, og at man ikke skal på diskotek om aftenen, og man skal gøre noget der er sjovt for hele familien. Sæt børnene først.

Børn kan klare mere end man tror

Nogle forældre kender måske tanken om, at man synes det er for farligt for børnene at rejse til ukendte lande. Men brug ikke børnene som en undskyldning, råder Hjalte Tin:
- Børn kan faktisk ofte klare meget mere end de voksne. For eksempel kan de fleste børn godt lide at sove i telt. For min datter Ida var hjemme dér hvor soveposen var, om den så lå i Peru eller et andet sted i verden var hun ligeglad med. For mor, far, storebror og soveposen var der.

Vær en ansvarlig voksen

Når jeg siger, at børn kan klare mere end man tror, skal man samtidig huske at være en ansvarlig voksen, understreger Hjalte Tin. For børn er utrolig solidariske med deres forældre:
- Hvis man siger, at nu skal vi sejle i kano, så er de betingelsesløst med på det. Så det er meget vigtigt, at man kan overskue det, man kaster sig ud i, for børnene følger med dig ligegyldigt hvad.

Skær den elektroniske navlestreng over

Skru radikalt ned for den kontakt hjem til kammerater og familie på mobil og tablet, råder Hjalte Tin. For elektronikken er et problem, netop når man rejser for at komme væk fra dagligdagen. For virkelig at opleve skal man skære det helt væk:
- Gå ind i rejsen og de fantastisk oplevelser lige foran dig, og gør det sjovt for børnene i stedet for at underholde dem med en skærm. Ellers er man mentalt hjemme med den ene fod, og det gælder også de voksne. Åben i stedet øjnene for det sted, I er.

- Den dårligste oplevelse for børnene var, når de voksne bare snakkede med andre voksne. Når man glemte, at man havde børn med og ikke tog hensyn til dem. Børnene kunne bedst lide, når vi bare var os fire ude i en sluttet kreds ude i naturen.

Hjalte Tin og Nina Tin Rasmussen har skrevet flere bøger om at rejse, bl.a. klassikeren Held og Lykke, på motorcykel med Emil og Ida gennem Sydamerika om den første tur; se dem alle her