ninaoghjalte
heldoglykke
tank
mongoliet
vildeosten
Slide Three - copy - copy
previous arrow
next arrow
PlayPause

hj ni

ypj img 7673 0

gronne

 

 

 

74667327 2510136545690751 6434328151525949440 o

albansk

Som en albansk jomfruSom en albansk jomfruSom en albansk jomfru

Som en albansk jomfru. En rejse gennem et ukendt land i Europa

SOM EN ALBANSK JOMFRU er en af de første rejseskildringer fra Albanien efter kommunismens fald. Og Nina Rasmussen er den første kvinde, der har rejst Albanien tyndt - alene.

Bogen giver et usminket førstehåndsindtryk af Albanien: mennesker, natur, levevilkår, den enestående gæstfrihed, de store drømme og den svære daglige virklighed.

"Jeg ankom med skib til Durres med en 50 kubik Honda knallert, lidt sommertøøj, der var alt andet end udfordrende, og et godt kort over Albanien. På to måneder kørte jeg 4.000 kilometer. Jeg lod heldet og tilfældet råde - og kom til at bo hos en masse forskellige familier. Jeg fik også prøvet et par hoteller, et motel og en campingplads. Og jeg sov ved siden af min knallert i pinjeskovene."

"Jeg oplevede solbeskinnede strande og vidunderlige, storslåede bjerge, mænd med pistoler og senge fulde af lopper. Jeg så den sammenbrudte industri, de forfærdelige forhold på hospitalerne - og det nye liv efter kommunismen med glade tykke mennnesker, modetøj, Mercedesbiler, masser af vestlige varer og desperation efter arbejde og penge."

Udgaver

1. udgave, Gyldendal 1995
Gyldendals bogklubber 1996
Gyldendals paperbacks 1997
Magnaprint, Nyt Dansk literaturselskab, 2000
Punktskrift, Danmarks Blindebibliotek,
Lydbog, Gyldendals Lydbøger, 1997
Lydbog, Danmarks Blindebibliotek, 2004
E-bog, Lindhart og Ringhof, 2016

Anmeldelser

Anmeldelse i Berlingske tidende 1996-01-09 - Anmeldt af Lars Handesten
Anmeldelse i Jyllands-posten 1995-12-19  -Anmeldt af Kurt Westergaard
Anmeldelse i Politiken 1995-12-01 - Anmeldt af Dana Schmidt
Anmeldelse i Weekendavisen 1996-01-05 - Anmeldt af Merete Reinholdt

Anmeldelse - Dana Schmidt, Politiken

"Nina Rasmussen har skrevet en dejlig, levende og underholdende bog om det lille glemte hjørne i Europa."an og fortæller i ny rejsebog om kurdernes demokratiske eksperiment i Syrien.

Hjalte Tin og Nina Rasmussen har i over 30 år skrevet om deres oplevelser verden over. De to eventyrere begyndte med en motorcykeltur gennem Sydamerika med børnene bagpå. Siden er det blevet til utallige rejser af den type, der kræver lidt mere af den rejsende end sololie, badehåndklæde og en anbefaling på Tripadvisor.
Boganmeldelse

Hjalte Tin og Nina Rasmussen: Dem der blev – En rejse i Syrien til kurdernes ukendte revolution

Rosinante, 336 sider. 299,95 kr. Som abonnent får du 15 pct. rabat i Boghallen, på politikenbooks.dk og bogreolen.dk. Læs mere på politiken.dk/plus

Mød Nina Rasmussen og Hjalte Tin på Bogforum lørdag 27. oktober kl. 15.30 på Fag- og Debatscenen
Læs også: Han gik undercover som flygtning for at skrive en bog, men resultatet er uforløst

Deres bøger har ofte efterladt læseren med en stærk lyst til at forlade hamsterhjulet, pakke rygsækken og rejse i de to eventyreres fodspor. De fleste vil dog nok betakke sig for at tage til de steder, der er emnet for de to livs- og rejsefællers seneste bog, ’Dem der blev’. Her går rejsen nemlig til de nogle af de farligste og mest sønderskudte dele af Mellemøsten. Et af kapitlerne fortæller om deres fund af en af Islamisk Stats efterladte selvmordslastbiler, klar til afgang med 3 tons sprængkraft og vinduet dækket af jernplader, så chaufføren ikke bliver skudt, før han har fuldført sin morderiske mission.

Mange i Vesten har svært ved at få øje på de politiske kræfter i Mellemøsten, som man for alvor kan sympatisere og identificere sig med. Med den nye bog giver Hjalte Tin og Nina Rasmussen et bud, nemlig kurderne, og ikke mindst det kurdiske selvstyreområde i Syrien, kaldet Rojava, som på kurdisk betyder vest, altså den vestlige del af Kurdistan.
Læs også: Jes Stein gør staus over bogåret: Alt drejer sig om flygtninge, og det gør det også i bøgernes verden i 2017

De 40 millioner kurdere, som er spredt ud over Tyrkiet, Syrien, Irak og Iran, er verdens største folk uden en egen stat og har været undertrykt af skiftende tyrkiske (osmanniske) og arabiske regimer i århundreder. Det har de to forfattere tidligere skrevet om i bogen ’Rejsen til landet der ikke findes’. Siden er de vendt tilbage i flere omgange, første gang lige efter kurdernes sejr over IS i grænsebyen Kobane mellem Syrien og Tyrkiet i januar 2015.

Mange husker sikkert stadig de ret seje kvindelige kurdiske soldater, der var en særlig torn i øjet på IS. Som en af dem siger til forfatterne med et glimt i øjet: »IS er bange for os. De tror, at hvis en mand ... bliver dræbt af en kvinde, kommer han ikke i Paradis, og han får ikke de 72 jomfruer, men ryger direkte til helvede«.
Læs også: Kvinder med muslimsk baggrund siger, at oprøret mod mændene er i fuld gang, men imam har svært ved at genkende undertrykkelsen

Den følgende sommer strømmede titusindvis af syriske flygtninge til Europa, nogle af dem vandrede som bekendt op gennem Danmark på motorvejene. Flygtningestrømmen ansporede Tin og Rasmussen til igen at hoppe på et fly for at rejse den modsatte vej, nærmere bestemt til Rojava, for at tale med dem, der ikke flygtede.

Rojava var og er – endnu – et spændende politisk laboratorium i Mellemøsten. Siden løsrivelsen (reelt, om ikke formelt) fra Assads regime i 2014 har kurderne i Syrien nemlig skabt et samfund, som ifølge forfatterne har potentialet til at bryde med den uendelig sørgelige tradition i Mellemøsten for religiøs fanatisme, diktatur og kvindeundertrykkelse.

Lektørudtalelse

I denne bog er Nina Rasmussen draget af sted uden sin familie. På knallert rejser hun gennem to måneder på kryds og tværs i Albanien. Nina Rasmussen bor oftest hos albanere, hun møder på sin vej. Dette giver en rejsebeskrivelse, hvor hun kommer tæt ind på albanernes daglige liv, og som helhed er bogen et interessant øjebliksbillede af denne sjældent beskrevne del af Europa. Gennem Nina Rasmussens egne oplevelser og indtryk og gennem samtalerne får læseren et indblik i landet efter kommunismens fald. De historiske forudsætninger berøres gennem beskrivelser af bygninger, fængsler, arbejdslejre og andre monumenter fra fortiden. Landets skønhed ses gennem forfatterens øjne, såvel som det ofte deprimerende forfald omtales. Alle, Nina Rasmussen møder, finder det forfærdeligt, at hun som enlig kvinde rejser rundt i landet. Kvindens stilling i Albanien er helt anderledes end i Danmark, og også dette aspekt beretter hun indgående om. Som sædvanligt er bogen illustreret med fotografier, og et kort over Albanien hjælper læseren med at følge hende på turen. Denne bog indeholder de samme kvaliteter, som de bøger, hun har skrevet sammen med Hjalte Tin. Hendes meget personlige bog vil derfor tiltale alle læsere af rejsebeskrivelser>br> Gert Fabrin

 bib2 antikvariat2