ninaoghjalte
heldoglykke
tank
mongoliet
vildeosten
Slide Three - copy - copy
previous arrow
next arrow
PlayPause

hj ni

ypj img 7673 0

gronne

 

 

 

74667327 2510136545690751 6434328151525949440 o

himalaya Himalaya i sigtehimalaya3Himalaya i sigteHimalaya i sigte

Himalaya i sigte. Med 2CV over alle bjerge

De måtte bestikke 80 medarbejdere hos Karachis havnemyndigheder og gennemføre en god gammeldags sit-in-aktion før formanden giver den forløsende ordere: Endelig kan de to Citroen 2-CV-ere komme ud af den container, de blev surret fast i hjemme i Danmark tre måneder tidligere. Den eventyrlige opstigning over verdens tre mægtigste bjergkæder kan begynde: Karakorum, Hindu Kush, Himalaya - her kommer vi!.

De uforfærdede ekspeditionsdeltagere er Hjalte Tin og Nina Rasmussen, globetrottere kendt fra en stribe bøger, og deres venner, lægen Niels og antropologen Kirsten. Med tredive års forsinkelse gennemfører de turen til ungdommens hellige land: Punjab, Amritsar, Lahore, Ladakh, Baluchistan...
Ungdommens vovemod og dreven erfaring bringer de fire alderstegne hippier mirakuløst helskindede gennem både deres egne og de små bilers gebrækkeligheder og forskellige former for højdesyge. En vis munter svimmelhed bliver dog efterhånden permanent følgesvend gennem denne usædvanlige roadmovie fra de højeste luftlag.

Udgaver

Lydbog, Danmarks Blindebibliotek 2002
Lydbog, Den Grimme Ælling 2000, 2003, 2012
Punktskrift, Danmarks Blindebibliotek 2002
Magna print-udgave, Dansk Litteraturselskab
E-bog, Lindhart og Ringhof 2016
E-lydbog, Lindhart og Ringhof 2018
Nederlandsk udgave, Arena, Amsterdam 2001

Anmeldelser

Anmeldelse - Connie Bork, Politiken

"Læseren har været med hele den bulede, lange vej i en flydende prosa, der får rigtig meget med".
"Engang var Himalayas hashomtågede tinder hippiernes ynglingsdestination. I Nina Rasmussens levende rejsebog "Himalaya i sigte" er transportmidlet en 2CV. Denne lille charmerende franske studenterbil, som i hvert fald ikke ødsler med pladsen... Det er kort og godt de himalayaske højder gjort i en minimalbil. Og det er bogens clou, at man rejser til de største landskaber samtidig med at læseren efterhånden kender hver tomme af de to bilers mikrounivers. ...Læseren har været med hele den bulede, lange vej i en flydende prosa, der får rigtig meget med, de farvestrålende pakistanske buslarver, en rickshawtur for seriøse selvmordskandidater, de alt for mange mænd og drenge, de elendige hoteller, rablende madfantasier, den politiske situation i glimt, små gebrækkeligheder for menneskene, mindre og større nedbrud for de to biler. Paperbackudgaven kommer i et anderledes stort format - så alle de pragtfulde fotografier kommer til deres ret. Til gengæld kan den næppe stoppes ind i handskerummet i en 2CV. Her bliver det nødvendigt med familiebilens mere large opbevaring."

Lektørudtalelse

Fire eventyrlystne danskere, der rejser til Himalaya i Citroen 2CV, det har man hørt om før, siden det blev moderne for fyrre år siden, men når man er kommet på den forkerte side af de halvtreds, lyder oplægget måske lidt patetisk. Når de alderstegne hippier på den anden side hedder Nina Rasmussen og Hjalte Tin ser det noget anderledes ud. De to velkendte globetrottere virkeliggør her, sammen med en provinsoverlæge og hans antropologkone, som også har haft deres rejseoplevelser, en gammel drøm om at nå frem til Verdens tag. Turen går fra Karachi op gennem Pakistan til Amritsar, Punjab, Lahore, helt op hvor Himalaya, Hindukush og Karakorum bjergkæderne mødes, og tilbage over Peshawar til Karachi. At de fire - og deres to små biler - når helskindede frem, kan somme tider virke som et mirakel. Men når forsinket ungdommeligt overmod parres med den erfaring og diplomatisk tålmodighed, som alderen kan give, så overvindes selv asiatisk bureaukrati, håbløse veje, jordskred, højdesyge, kultursammenstød og andre besværligheder. Resultatet er en kæde af oplevelser af landskaber, mennesker og andre verdener, der i Nina Rasmussens pen og fine fotos er blevet til en beretning, som vil glæde de mange læsere af hendes og Hjalte Tins foregående rejsebøger.
Liselotte Henriksen

biblioteket antikvariat