Helt Elektrisk Jorden Rundt

Min Arabiske Rejse

Rejsen til landet der ikke findes

Held og Lykke

Hjælp!

Solvognen

Himalaya i Sigte

Alene i Iran

Som en Albansk Jomfru

Fra Cape til Cairo

Hos Fremmede Venner

At Rejse

Sommer Hele Året

HJÆLP!

Fotos af Per Folkver, Nina Rasmussen og Hjalte Tin


Læs mere om FOREDRAGET

Søg efter bogen på BIBLIOTEK.DK

Søg efter bogen på E-BOGHANDEL.DK

Gå til ANTIKVARIAT.NET

Vi følger hjalte Tin på rejse gennem fattige og krigshærgede ørkenlandskaber på Afrikas Horn, blandt fundamentalistiske talebaner og en undertrykt befolkning i afghanske landsbyer, og blandt stridende og uforsonlige naboer i Kosovo.
Med analytisk overblik fremsætter bogen samtidig en række kontroversielle og provokerende pointer. For det første viser hjalte Tin hvor overraskende stor kapacitet de nødlidende og deres familier - bl.a. i Danmark - har til at hjælpe sig selv. For det andet viser han, hvordan nødhjælp kan slå fejl. Hvis hjælpeorganisationerne tilfører flere ressourcer end de kan beskytte hælder de blot benzin på bålet. Beskyttelse er nødhjælpens altoverskyggende problem. Opskriften på effektiv hjælp er derfor en kombination af humanitlær indsats og politisk handling: brug af militær magt.

Udgaver
Første udgave. Rosinante 2003
Lydbog, Danmarks Blindebibiotek
Anmeldelser

Weekendavisen:
"Hjælp! Månedens bog i Weekendavisen og nomineret til Weekendavisens litteraturpris 2004"


Anne Knudsen i Weekendavisen:
"Nødhjælp uden militær og politisk indsats skaber selv mere nød. Det er konklusionen på Hjalte Tins fremragende rejsebog om, hvordan nødhjælpen virkede i Talebans Afghanistan, krigsherrernes Somalia og NATO-beskyttelsens Kosovo. Tin har en enestående evne til at komme i kontakt med mennesker, et sjældent mod til at begive sig afskyelige steder hen, en imødekommende pen - og et selvstændigt tænkende, skarpsindigt hoved, der analyserer den virkelighed, der ligger derude, og forkaster enhver vanetænkning. Samfundsomstyrtende lystlæsning!
Hjælp! er en lykkelig blanding af personlige oplevelser, grundig saglig viden og skarpsindig analyse. Man læser videre og videre som ren lystlæsning, og undervejs får man både indtryk af stederne og af de involverede mennesker på nogle af de væmmeligste lokaliteter i denne verden...
Overalt viser Tin, hvordan almindelige menneskers egne initiativer er langt mere effektive og målrettede - og ofte økonomisk større - end nødhjælpen. Og overalt ser man de samme to problemer: Uden sikkerhed ingen udvikling. Og ingen kan producere i konkurrence med gratis hjælp.
Hjalte Tins bog er spændende som en roman, eminent forståelig og opmuntrende i sin formidling af forfatterens tænksomhed og hans evne for oplevelser og for kontakt med menensker der kunne selv, hvis deres nabo ikke pegede på dem med et gevær. Læs den! Så snart som muligt!"


Anders Jerichow i Politiken::
"Hjalte Tin, dansk udviklingsforsknings svar på Jakob Holdt. De rejser, de engagerer sig, de forsøger at forstå. Holdt fotograferer. Tin skriver sig ind i den tredje verden. Begge mageløst, begge med en betydelig vilje til at overskride grænser, både andres og egne.

Nu har Hjalte Tin sammenskrevet sine oplevelser og sin fortolkning af vores verdens hjælp og indblandning i Kosova, i Somalia og i Afghanistan i et brag af en rejsebog om nødhjælp og krig.

...Han tilbyder efter 268 siders fabelagtig indlevelse i de tre landes ulyksalige skæbne tre enkle forslag som ikke vil falde bekvemt i ulandsorganisationers miljø.
...Hvis flere forskere skrev som Hjalte Tin ville dansk udviklingsforskning sælge flere bøger end skønlitteraturen. Stor bog, provokerende bog, også en stridbar bog - på en overordentlig venlig måde."


Knud Vilby i MS-Kontakt:
"Nu har Hjalte Tin skrevet bogen ‘Hjælp,’ hvor nødhjælpens funktion beskrives i Somalia, Afghanistan og Kosovo. Det er en fantastisk spændende bog, utroligt velskrevet, fyldt med stærke observationer og kloge overvejelser. Det er velfortalt og farverig forskning, og det har vi ikke for meget af.
læs hele anmeldelsen MS-Kontakt"


Forsvarsminister Søren Gade, Debatmøde om Nødhjlælp arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp, Århus 27 okt. 2004:
"Nu skal jeg ikke citere hele Hjalte Tin’s bog, men jeg synes, der er en
interessant anbefaling til sidst i bogen. Her peges der på, at ”Den
professionelle nødhjælp skal være mere modig i sit samarbejde med
den væbnede magt om beskyttelse af de nødlidende mod vold (p. 268)”.
Det er modighed i form af nytænkning, vi har brug for, når vi skal
videreudvikle samarbejdet mellem forsvaret og NGO’ere."